Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal mandag 20.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarande svakt lag i snødekket som enkelte steder kan gi store skred. Ustabil fokksnø kan finnes i høyfjellet.

Skredfarevurdering

Det ventes nå at det skal mer til for å løse ut skred i det vedvarende svake laget av kantkorn. Vær forsiktig i områder der overliggende fokksnø er myk og tynn. Her kan det være mulig å løsne store skred.

Mot nord og øst kan det ligge fokksnøflak, men det ventes nå å være vanskeligere å påvirke.

På lune plasser i sola kan små/middels løssnøskred løsne av seg selv. 

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.03.2023

Snøoverflata preges av snøfall og kraftig vind fra SØ, torsdag og fredag. Skiftende vær og temperaturer gjennom helgen har gitt skare i lavere høyder og solsider. På høyfjellet varierer snøoverflata mellom fokksnø av ulik hardhet. I skjermede formasjoner finnes myke flak og løsere snø.

Det finnes kantkorn i forbindelse med skarelag. Enkelte steder er skarelaget tykt og gjør at kantkorn under skarelag er vanskeligere å påvirke.

Det gikk noen skiløperutløste og enkelte naturlig utløste skred torsdag kveld og fredag.

Søndag formiddag er det litt spredt nedbør lengst nord og vest i regionen. På Hemsedal skisenter (1344 mioh) er det -1 grad og blåser 5 m/s fra sør.

Fjellvær, 19.03.2023

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sør, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -12 °C til 0 °C på 1400 moh. Synkende temperaturer om ettermiddagen.

Fjellvær, 20.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra nordvest. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Klarvær og sol om dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS