Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal mandag 18.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Fokksnø i høyfjellet kan påvirkes av skiløpere. Eldre svake lag i snødekket kan også føre til snøskred. Størst skredfare lengst vest i regionen.

Skredfarevurdering

Kraftig vestavind og noe nedbør ventes, spesielt lengst vest i regionen. Ferske fokksnøflak i høyfjellet vil legge seg på et eldre snødekke som er svakt oppbygget. Skiløpere rådes til forsiktig ferdsel i leområder der det finnes fokksnø fra de siste dager.
Det er foreløpig usikkert hvor langt ned i snødekket mildværet trenger, og dermed hvor dypt det kan påvirke eldre svake lag. Vær oppmerksom på faretegn som drønn i snødekket.

Størst skredfare lengst vest i regionen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 17. desember 2023

Snødekket er generelt preget av kraftig vind og mildvær fra vest. Over ca. 1300 moh, spesielt lengst vest i regionen, ligger nysnø i leområder. Det er generelt lite snø i regionen med mye terreng og stein synlig mellom områder med snø. Mest snø finnes i skjerma østvendte terrengformasjoner.

Det finnes velutviklet kantkorn i snødekket fra sesongens første snøfall og en lengre påfølgende kuldeperiode. I øvre del av snødekket finnes rimkrystaller som ble dannet for omlag en uke siden.
Tilstanden på vedvarende svake lag i snødekket er usikker etter mildværet på lørdag.

Før mildværet på lørdag ble det observert drønn og sprekker i snødekket, enkelte steder.

Fjellvær

Søndag 17. desember 2023

5 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra vest. -3 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Mandag 18. desember 2023

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1400 moh natt til mandag. Sterk kuling fra vest. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet. Om kvelden perioder med liten storm.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS