Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal onsdag 20.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. I leområder med fersk fokksnø kan skiløpere løse ut snøskred. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i høyfjellet.

Skredfarevurdering

Fersk fokksnø i leområder kan løses ut av skiløpere. Skredfaren er størst lengst vest i regionen og vær spesielt oppmerksom i skjerma formasjoner som renner, søkk og botner.

Det er knyttet usikkerhet rundt tilstanden til eldre svake lag i snødekket etter mildværet i helga. I høyfjellet, fra ca. 1300 moh, kan trolig skiløpere påvirke kantkornlag også i områder som ikke har fersk fokksnø.
Vær oppmerksom på faretegn som drønn og sprekker i snødekket.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 19. desember 2023

Natt til tirsdag kom det noe snø med vestvind, men siden fredag har snømengden minket betraktelig. Snødekket er generelt preget av kraftig vind og mildvær fra vest. Over ca. 1400 moh, spesielt lengst vest i regionen, finnes tørr fokksnø i leområder. Det er generelt lite snø i regionen med mye terreng og stein synlig mellom områder med snø. Mest snø finnes i skjerma østvendte terrengformasjoner.

Før mildværet som startet på lørdag hadde snødekket en svak oppbygging bestående av velutviklet kantkorn og rimkrystaller fra sesongens første snøfall og en lengre påfølgende kuldeperiode.
Tilstanden på vedvarende svake lag i høyfjellet er forbundet med usikkerhet etter at mildværet startet på lørdag.

Fjellvær

Tirsdag 19. desember 2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til tirsdag. Stiv kuling fra vest. -10 °C til -4 °C på 1400 moh.

Onsdag 20. desember 2023

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til onsdag. Liten kuling fra vest. -10 °C til -5 °C på 1400 moh.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS