Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal fredag 05.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det kan finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Det kan fortsatt være lett å løse ut fokksnøflak dannet tidligere i uka i noen få heng. Vær oppmerksom på at stabilisering tar lenger tid i lave temperaturer.

Det har tidligere blitt observert lag av kantkorn i snødekket og ved bakken. Det er noe usikkert hvor mye disse lagene har utviklet seg i kulda de siste dagene. Vær forsiktig der snødekket er tynt eller mykt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. januar 2024

Snødekket er jevnet noe ut med snøen tidligere i uka, og det er tydelige vindtegn etter vind fra sør og øst. I skogen ligger det en del løssnø, mens snøoverflaten til fjells er mykt vindpåvirket. Utsatte steder har skare i overflaten.

Under skaren som ble dannet den 16. des har det utviklet seg kantkorn. Kantkornlaget er ikke noe aktivt problem per nå, men kan utvikle seg raskt i de lave temperaturene. Også ved bakken finnes det kantkorn, men dette ligger mange steder beskyttet under et bærende skarelag, og er ikke vurdert til å være noe skredproblem i dag.

Tirsdag ettermiddag ble det meldt om mye tørr løssnø og "perfekt skiføre" på 1100 moh i Hol. Onsdag ettermiddag ble det meldt om synlig vindtransport av snø i Hemsedal.

Fjellvær

Torsdag 4. januar 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til stille/svak vind fra sørøst om ettermiddagen. -28 °C til -21 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 5. januar 2024

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst. -30 °C til -22 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS