Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal onsdag 17.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder med fokksnø. Vedvarende svakt lag har føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på skredfare.

Skredfarevurdering

Skredproblemet er knytta til fokksnø som er å finne i leformasjonar, særleg i aust- og sørvendt terreng. Vindauke mot ettermiddagen kan gjer at det blåser meir snø inn i slikt terreng og auke dette problemet. Fokksnøen ligg på vedvarande svake lag av kantkorn. Skredproblemet finst i dei terrengformasjonane som har samla snø og snødekket er samanhengande. Dette vil vere det same terrenget som har nok snø til at det ser fint ut for skiferdsel.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 16. januar 2024

Snøoverflata over skoggrensa er vindpåverka etter vind frå vest. Det er generelt lite snø i regionen og vindutsatte områder er avblåst ned til skare med framstikkande steinar.
Områder som ligg i le for vinden har mange stader godt med fokksnø. I skogen og særleg rundt skoggrensa finn ein flakdanning, men også ein del laussnø.

Ved bakken og i nedre del av snøen finst det velutvikla kantkorn. Høgare i snødekket finn ein også kantkornlag som vart danna i kuldeperioden etter nyttår.

Forrige veke, seinast laurdag løysna det fleire skred i sør og austvendt terreng. Eit av dei var fjernutløyst.

Fjellvær

Tirsdag 16. januar 2024

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørvest. -19 °C til -11 °C på 1400 moh. Skyet.

Onsdag 17. januar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -23 °C til -14 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS