Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal mandag 22.01.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Sterk vind og snø. Unngå leområder med fokksnø. Vedvarende svakt lag har føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på skredfare.

Skredfarevurdering

Sterk vind fra sør med snøfall vil natt til mandag og først på dagen legge opp en god del fokksnøflak i nordvendt terreng. En periode kan det være ganske våt nedbør og rundt null grader opp i 800-900 moh. Utpå dagen overtar sterk veststavind med snøbyger og stor transport av snø inn i østvendt terreng. Både nedføyket nysnø og kantkorn lenger ned kan være skredproblem.
Generelt øker skredfaren. Det kommer mest nedbør lengst vest i regionen, og her vil skredfare være størst.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 21. januar 2024

Snøoverflaten over skoggrensa er vindpåvirket etter vind fra vest. Det er generelt lite snø i deler av regionen,og vindutsatte områder er avblåst ned til skare med framstikkende steiner.
Områder som ligger i le for vinden har mange steder godt med fokksnø. I skogen og særlig rundt skoggrensa finner man flakdannelse, men også en del løssnø

Ved bakken og i nedre del av snøen finnes det velutvikla kantkorn. Noe av det under skarelag som ble dannet i mildværet rundt 16. desember. Høyere i snødekket finner man også kantkornlag som ble dannet i kuldeperioden etter nyttår.

Torsdag kveld enkelte små skred i Hol, mellom Geilo og Ustaoset, i vestavind og noen snøbyger som drev over fra Vestlandet.

Søndag snøfall i regionen og noe vind fra sørøst, opp i stiv kuling i høyfjellet. I Hermsedal ble det meldt om skytende sprekker.
Tidligere i uka har det vært snøfall i deler av regionen, og noe vind fra vest med litt snøtransport og bygging av myke flak.

Fjellvær

Søndag 21. januar 2024

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Liten kuling fra sør. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet. Sørlig frisk bris til stiv kuling. I perioder sterk kuling i utsatte områder. Mest nedbør lengst i vest.

Mandag 22. januar 2024

10 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om formiddagen. Stiv kuling fra sør, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør aller lengst i vest.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS