Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal søndag 04.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder hvor det samler seg mye fersk fokksnø. Fare for naturlig utløste skred.

Skredfarevurdering

Snøskred kan løsne naturlig.

Snøbyger sammen med sterk vind i flere dager bygger opp store fokksnøflak i østvendte sider. Disse flakene kan løsne av seg selv eller være svært lette å løse ut.

Vær obs på at det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket. Disse lagene kan påvirkes med økt belastning fra nedbør og utløse skred.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 3. februar 2024

Fredag ettermiddag var det en rask temperaturstigning og det kom regn til ca 1300 moh. Lørdag har temperaturen gått ned og regn har gått over til snøbyger. Det har kommet mest nedbør vest i regionen. Snøfordelingen i regionen er ellers svært ujevn. Skjermede leområder har stedvis betydelige snømengder, mest snø i øst- og sørvendt terreng. Under nysnøen har mildværet, 27-28 jan, påvirket snøen opp til skoggrensen, på ca 1100 moh. Usikkert hvor mye fredagens regn har påvirket dette skarelaget.

Det finnes aktive kantkornlag ved bakken og i nærheten av skarelag.
Kantkornlagene har flere ugunstige egenskaper, noe som vises i tester. Det er observert drønn i snødekket på Ål fredag.

Det har gått et stort snøskred over RV 52 Hemsedalsfjellet fredag.

På den meteorologiske stasjonen Finse, 1210 moh, var det en makstemperatur på 1,6 plussgrader rundt midnatt fredag til lørdag. Temperaturen har gradvis blitt lavere i løpet av lørdag. Det er kraftig vind fra vest og sørvest, periodevis full storm ca 25 m/s i middelvind, på flere stasjoner i fjellet lørdag.

Fjellvær

Lørdag 3. februar 2024

12 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til lørdag. Sterk kuling fra vest. -7 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Søndag 4. februar 2024

14 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra vest. -11 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS