Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal søndag 11.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag kan påvirkes typisk der snødekket er tynt. Obs! Hvis vinden blir sterk nok til å danne ferske flak vil skredfaren raskt kunne øke.

Skredfarevurdering

Faregraden i regionen er nå i første rekke knyttet til vedvarende svake lag under fokksnø som kom i forrige uke. De vedvarende svake lagene kan påvirkes på tynt snødekke og med stor tilleggsbelastning på tykt snødekke. Den skredfarlige snøen vil ligge i det samme terrenget som det er interessant å ferdes på ski. Spesielt utsatt er overganger mellom tynt og tykt snødekke. Drønnelyder i snødekket er et faretegn som må tas på alvor.

Det er varslet noe vind fra øst som kan danne små fokksnøflak i leområder ved vindutsatte steder. Vær oppmerksom på synlig snøtransport.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 10. februar 2024

Fredag 2.2 regnet det til ca. 1300 moh, etterfulgt snøbyger og svært kraftig vind fra vest fram til mandag. Tirsdag kom det ca.15 cm nysnø med lite vind. Rolig vær og kaldt fra onsdag. Skjermede leområder har stedvis betydelige snømengder, mest snø i øst- og sørvendt terreng.
Snøfordelingen i regionen er ujevn, mye terreng og steiner fremdeles synlig i utsatt terreng for vestavinden.

Det finnes kantkornlag ved bakken og i nærheten av eldre skarelag. På tynt snødekke kan en enkelt skiløper påvirke kantkornlag. Det viser observerte drønn i snødekket, senest 07.02 og skred som gikk 4.-5. feb. På tykkere snødekke skal det større belastning til for å kunne påvirke kantkornlag.

Mandag ble det observert et naturlig utløst svært stort skred (str.4) i østvendt terreng på Stardalsfjellet ved Breistølen på Hemsedalsfjellet.
Det gikk også store skred i østvendt heng ved Toviki i Ål og på Hestebottfjellet i Mørkedalen, som trolig også gikk mandag.

Fredag ble det meldt om rim i overflaten.

Fjellvær

Lørdag 10. februar 2024

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra øst. -20 °C til -14 °C på 1400 moh. Klarvær.

Søndag 11. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -15 °C til -10 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS