Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal tirsdag 13.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan potensielt gi store skred. Det kan også finnes små ferske ustabile flak.

Skredfarevurdering

Det finnes vedvarende svake lag med kantkorn i snødekket, som kan lettest påvirkes på tynt snødekke og med stor tilleggsbelastning på tykt snødekke. Drønnelyder i snødekket er et faretegn som må tas på alvor. Skred kan potensielt bli store.

Det kan også finnes små ustabile fokksnøflak. I hovedsak vest-vendte leheng, etter litt vind fra øst på mandag. Det har tidligere vært observert rim/kantkorn i overflaten som vil kunne gjøre ferske flak ekstra ustabile.
Følg med på vindøkning. Skredfaren kan da raskt øke.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 12. februar 2024

Snødekket er vindpåvirket. Siste dagene har det vært litt vind fra østlig retning, men i leformasjoner finnes det løssnø. Forrige helg kom det mye snø, mest vest i regionen, og kraftig vind fra vest. Der det har vært mye vind er det avblåst ned til skarelagt fra 2.2, som går opp til ca. 1300 moh.
Snøfordelingen i regionen er ujevn, mye terreng og steiner fremdeles synlig i utsatt terreng for vestavinden.

Det finnes kantkornlag ved bakken og i nærheten av eldre skarelag. På tynt snødekke kan en enkelt skiløper påvirke kantkornlag. Det viser observerte drønn i snødekket og flere skred som gikk 4.-5. feb. På tykkere snødekke skal det større belastning til for å kunne påvirke kantkornlag.

Fredag ble det meldt om rim i overflaten.
Lørdag ble det meldt om skytende sprekker i tynne ferske flak.
Søndag drønn.

Fjellvær

Mandag 12. februar 2024

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra øst, endring til bris fra øst om kvelden. -13 °C til -8 °C på 1400 moh. Skyet.

Tirsdag 13. februar 2024

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørvest. -13 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS