Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal mandag 11.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Kraftigere vind enn varslet vil øke skredfaren raskt. Eldre svake lag i snødekket kan påvirkes av skiløpere på tynt snødekke.

Skredfarevurdering

Det er relatvit mye løssnø i terrenget som raskt kan skape et skredproblem ved kraftig nok vind. På søndag ettermiddag viste målestasjoner nok vind til å flytte snø. Fersk vindtransportert snø vil legge kunne legg seg over store rimkrystaller og skiløpere vil lett kunne løse ut snøskred.

Det finnes aktive kantkornlag i snødekket som kan la seg påvirke av skiløpere. Det må fremdeles tas høyde for at kantkorn kan påvirkes enkelte steder, spesielt på tynt snødekke. Skredene kan bli store.

Ved solinnstråling kan våte løssnøskred løsne av seg selv i bratt solvendt terreng. Vær spesielt oppmerksom i nærheten av bart fjell.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. mars 2024

Fra skoggrensa og ned er snødekket generelt preget av fryste smelteformer med noe tørr løssnø i overflaten. Over skoggrensa er snødekket generelt lite vindpåvirket med 10-15 cm tørr løssnø i overflaten mange steder. På utsatte steder, som skar og rygger, vises vindtegn i snøoverflaten og snøen er bundet til hardere flak.

Under skarelag nede i snødekket finnes intakte kantkorn og begerkrystaller. Utbredelsen og hvor lett de vedvarende svake lagene kan påvirkes, varierer innad i regionen. På lørdag kom det observasjon på drønn i snødekket som følge av kollaps i disse lagene og skredproblemet vurderes fremdeles som aktuelt.

Det er observert store rimkrystaller på snøoverflaten, også på hard fokksnø. Dette kan føre til et skredproblem dersom dette snør/føyker ned.

Fjellvær

Søndag 10. mars 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -13 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 11. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -16 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS