Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hardanger torsdag 29.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan påvirkes av en skiløper. Fersk fokksnø i høyden kan også føre til skred.

Skredfarevurdering

OPPDATERT ONSDAG kl 08:25: På grunn av mer løs snø tilgjengelig for vindtransport enn antatt venter vi økende skredfare. Det vil være lett å løse ut skred av str 2 i mange bratte heng. Snøskredfaren vurderes onsdag til faregrad 3 (betydelig).

I høyden vil økende vind danne hardere og større fokksnøflak mot V og N og terreng som samler snø. Fokksnøflak vil noen steder legge seg over løs nysnø og gi ustabilitet og mulighet for å løse ut skred opp til str 2.
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket mange steder og det vil fortsatt være mulig å påvirke disse lagene der skred kan bli opp til str 3.
Sol og stigende temperatur ventes å gi løssnøskred i bratte solvendte sider.
Med et gjennomfuktet snødekke i lavere områder øker sjansen for glideskred. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 28. mars 2018

Snødekket er preget av fukt opp til ca 700 moh. Over dette finnes fokksnø i varierende mengde og utbredelse. Siste vindtransport av snø kom 27.03 med vind fra SØ med påfølgende innlasting av snø i vestlig sektor.

Langvarig kulde tidligere i vinter har ført til oppbyggende omdanning nede i snødekket, og flere lag er helt eller delvis omdanna til kantkorn. Mildvær og regn den siste perioden gjør at dette laget kan ventes å være gjennomfuktet opp til ca 700 moh, over denne høyden er det fremdeles tilstede og aktivt. Vind og nedbør siste periode har ført til flakdannelse i V og N.

Flere naturlig utløste løssnøskred str. 1 og 2.

Observatør i Sauda meldte 27.03 om ca 25 cm løs snø tilgjengelig for vindtransport. Det har blåst kraftig fra SØ etterpå.

Fjellvær

Onsdag 28. mars 2018

Oppholdsvær. Sterk kuling fra sørøst. -18 °C til -10 °C på 1400 moh. Klarvær.

Torsdag 29. mars 2018

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -18 °C til -9 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS