Snøskredvarsel for region Hardanger onsdag 05.05.2021

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:

I enkelte leheng med fersk fokksnø kan det være lett å løse ut skred.

Skredfarevurdering

Vind fra øst kan danne små fokksnøflak oppå kantkorn eller rim i leheng mot SV-V-NV. Ellers stabilt relativt snødekke. Dypt i snødekket finnes eldre vedvarende svake lag men disse er godt beskyttet under skaren og vil ikke bli aktive før vi får en oppvarming av snødekket. Overskyet vær kan gi noe oppvarming og destabilisering av snødekket også i skyggesider. Glideskred kan forekomme og disse kan bli store. Hvis solen kommer frem kan det gå våte løssnøskred i solsider.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Snødekkehistorikk

Jevnt over er snødekket hardt i regionen. Høyt til fjells i skyggesider ligger det fokksnø og i solvendt terreng er det skare som mykes opp hvis solen kommer frem. Solvendte sider i lavlandet er stort sett fri for snø.

Det er observert overflatekantkorn og rim i skyggesider, men dette blir kun et problem dersom det kommer mer snø sammen med vind. Det er vedvarende svake lag i det gamle snødekket, men dette er ikke et skredproblem for øyeblikket. Snøen over er hard og bærende og det svake laget er dermed vanskelig å påvirke.

Det er observert våte løssnøskred i solvendte heng når solen sto på.

Fjellvær, 04.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra øst. -15 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.05.2021

0-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordøst, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -7 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS