Snøskredvarsel for region Hardanger fredag 07.05.2021

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:

Generelt stabile forhold. I enkelte leheng med fersk fokksnø kan det være lett å løse ut skred. Hvis solen kommer frem kan det gå våte løssnøskred i solsider.

Skredfarevurdering

Generelt stabilt snødekke, men det kan ligge enkelte lommer av fokksnø oppå kantkorn eller rim i fjellet, særlig i skyggesider eller på de høyeste toppene. Dypt i snødekket finnes eldre vedvarende svake lag men disse er godt beskyttet under skaren og vil ikke bli aktive før vi får en oppvarming av snødekket. Hvis solen kommer frem kan det gå våte løssnøskred i solsider.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Snødekkehistorikk

Jevnt over er snødekket hardt i regionen. Høyt til fjells i skyggesider ligger det noe fokksnø. I solvendt terreng er det skare som mykes opp hvis solen kommer frem. I solvendte sider begynner det bli lite snø også i høyfjellet.

Det er overflatekantkorn og rim som er føyket ned i enkelte lommer i høyfjellet. Det er vedvarende svake lag i det gamle snødekket, men dette er ikke et skredproblem for øyeblikket. Snøen over er hard og bærende og det svake laget er dermed vanskelig å påvirke. Disse kan bli reaktivert ved en temperaturstigning.

Det er observert våte løssnøskred i solvendte heng når solen sto på.

Fjellvær, 06.05.2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordøst. -13 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 07.05.2021

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Bris fra nordvest. -12 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS