Snøskredvarsel for region Hardanger lørdag 08.05.2021

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:

Generelt stabile forhold. Hvis solen kommer frem kan det gå våte løssnøskred i solsider. I enkelte leheng med fersk fokksnø kan det være lett å løse ut skred.

Skredfarevurdering

Hvis solen kommer frem kan det gå våte løssnøskred i solsider. Generelt stabilt snødekke, men det kan ligge enkelte lommer av fokksnø oppå kantkorn eller rim i fjellet, særlig i skyggesider eller på de høyeste toppene. Dypt i snødekket finnes eldre vedvarende svake lag men disse er godt beskyttet under skaren og vil ikke bli aktive før vi får en oppvarming av snødekket.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Jevnt over er snødekket hardt i regionen. Høyt til fjells i skyggesider ligger det noe fokksnø. I solvendt terreng er det skare som mykes opp hvis solen kommer frem. I solvendte sider begynner det bli lite snø også i høyfjellet.

Det er overflatekantkorn og rim som er føyket ned i enkelte lommer i høyfjellet. Det er vedvarende svake lag i det gamle snødekket, men dette er ikke et skredproblem for øyeblikket. Snøen over er hard og bærende og det svake laget er dermed vanskelig å påvirke. Disse kan bli reaktivert ved en temperaturstigning.

Det er observert våte løssnøskred i solvendte heng når solen sto på.

Fjellvær, 07.05.2021

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Bris fra nordvest. -12 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 08.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -12 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS