Snøskredvarsel for region Hardanger søndag 09.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Mildvær og nedbør svekker snødekket. Enkelte naturlig utløste skred kan forekomme. I høyfjellet vil det dannes ferske fokksnøflak som er lette å løse ut

Skredfarevurdering

Dagen starter med kaldt vær, kraftig vind fra sørøst og noe nedbør. Det vil da dannes ferske fokksnøflak i leheng mot nordvest. Fokksnøflakene kan noen steder ligge på kantkorn eller rim og vil være lette å løse ut for en skikjører. Etterhvert stiger temperaturen og fokksnøflakene vil da svekkes. Naturlig utløste skred er mulig. Natt til mandag vil mildvær og regn svekke snødekket og det kan gå våte flak- og løssnøskred. Når vann og varme trenger ned i snødekket kan eldre vedvarende svake lag reaktiveres og det kan gå enkelte store skred.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Jevnt over er snødekket hardt i regionen. Høyt til fjells i skyggesider ligger det noe fokksnø. I solvendt terreng er det skare som mykes opp hvis solen kommer frem. I solvendte sider begynner det bli lite snø også i høyfjellet.

Det er overflatekantkorn og rim som er føyket ned i enkelte lommer i høyfjellet. Det er vedvarende svake lag i det gamle snødekket, men dette er ikke et skredproblem for øyeblikket. Snøen over er hard og bærende og det svake laget er dermed vanskelig å påvirke. Disse kan bli reaktivert ved en temperaturstigning.

Det er observert våte løssnøskred i solvendte heng når solen sto på.

Lørdag morgen er det sol og -3 grader ved Røldal skisenter (1000 moh). Det har kommet litt nysnø siste døgn i fjellet.

Fjellvær, 08.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra nordvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -12 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 09.05.2021

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -5 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS