Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hardanger søndag 06.03.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skredfaren øker i solsidene utover dagen. Vær forsiktig i bratte leområder med tørr fokksnø i høyfjellet. Stort sett stabile forhold ellers.

Skredfarevurdering

Der solen kommer frem øker faren for solutløste skred i heng mot sør og vest. Faren er størst ut på ettermiddagen i lune og bratte formasjoner.

Fokksnøflakene er nå flere dager gamle og er generelt vanskelig å løse ut, men det kan fortsatt være mulig i noen få brattheng.

Det er forhold for glideskred grunnet store snømengder. Unngå terreng under åpne glidesprekker. Vær også oppmerksom på skavler som kan knekke og løse ut skred.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 5. mars 2022

Sola tar nå kraftig i bratte skålformasjoner mot øst, sør og vest. Kalde klare netter gir utstråling og snødekket fryser til skare der det er mykt på dagtid. I lune og slakere formasjoner er det tørr myk fokksnø og godt skiføre. Over skogen er det er myke eller harde flak, alt etter hvordan vinden og sol har tatt. Det er lite snø på kuler og topper, spesielt mot vest.

Det er en viss mulighet for at korte klarværsperioder kan ha skapt svake lag høyt i snødekket. Den 3.2 ble det observert rim på hardt underlag i Sauda. Hvis dette snør ned kan det skape problemer.

Det er store skavler i fjellet.

Fjellvær

Lørdag 5. mars 2022

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Bris fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -20 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Søndag 6. mars 2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordvest. -10 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS