Snøskredvarsel for region Hardanger torsdag 05.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i leområder og i bratte heng med myk våt snø. Hold avstand til fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Våte skred kan løsne av seg selv i bratte heng. Regn og høyere temperaturer vil øke faren for våte skred. Det er fare for enkelte glideskred som kan løsne av seg selv. Glideskredene kan bli store og de kan løsne hele døgnet. Unngå opphold under glidesprekker. I høyfjellet der nedbøren kan komme som snø kan det dannes ferske fokksnøflak som kan være lette å løse ut for en enkelt skiløper. Hold god avstand til skavler.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er i hovedsak smelteomvandlet. Varmen gjør at nordsider også har våt snø høyt opp. Sola har tatt godt på dagen og smeltingen går fort. Rygger og rabber er nå bare. Snøgrensa kryper oppover og i lavlandet er det langt til snøen.

Kantkorn høyt i snødekket i nordsider kan ikke utelukkes men er svært vanskelig å påvirke og er derfor ikke regnet som et skredproblem lenger.

Fjellvær, 04.05.2022

Oppholdsvær. Bris fra sør. -6 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 05.05.2022

6 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1400 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -2 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til frisk bris til liten kuling i utsatte områder. Mest nedbør lengst i vest.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS