Snøskredvarsel for region Hardanger søndag 08.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Hold avstand til bratte fjellsider med tydelige glidesprekker. Vær også forsiktig i bratte solvendte heng, særlig utover dagen.

Skredfarevurdering

Faren for glideskred vedvarer selv om overflaten har fryst til. Glideskred kan løsne hele døgnet og de kan bli store. Unngå opphold under glidesprekker. Der sola tar tak kan det gi fare for våte løssnøskred i bratt terreng utover dagen. Både naturlig utløste skred og skiløperutløste skred er aktuelt. Vind og litt lavere temperatur vil generelt virke stabiliserende på snødekket. Tidlig på dagen vil snøoverflaten være igjenfrosset.

Skredproblem

Glideskred

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er i hovedsak smelteomvandlet. Varmen gjør at nordsider også har våt snø høyt opp. Sola har tatt godt på dagen og smeltingen går fort. Rygger og rabber er nå bare. Snøgrensa kryper oppover og i lavlandet er det langt til snøen.

Kantkorn høyt i snødekket i nordsider kan ikke utelukkes men er svært vanskelig å påvirke og er derfor ikke regnet som et skredproblem lenger.

Fjellvær, 07.05.2022

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh natt til lørdag. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om kvelden. -6 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Betydelig lavere snøfallgrense utover dagen.

Fjellvær, 08.05.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -11 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS