Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hardanger lørdag 24.12.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Vær oppmerksom på at det kan finnes svake lag nede i snødekket.

Skredfarevurdering

Det er kaldt i høyden og stabiliseringen går sakte. Det kan fortsatt være lett å løse ut middels store skred og problemet kan finnes i flere himmelretninger etter varierende vind.
Det kan også finnes vedvarende svakt lag av kantkorn ved bakken som kan være lett å påvirke. Drønn og skytende sprekker er tegn på at vedvarende svake lag fortsatt er aktive.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 23. desember 2022

Den siste uken har det kommet jevnt med nysnø i regionen. Tidvis helt ned til havnivå.
Snøoverflaten i høyden består nå av myke nysnøflak og lommer av løs snø i skjermede formasjoner.

Observasjon fra Røldalsfjellet 15. des tyder på at det finnes et rimlag som har snødd eller føyket ned, og som er lett å løse ut. Det er tidligere observert kantkorn i snødekket, og kaldt vær har gitt gode forhold for mer utvikling av kantkorn. Observasjon 23. des tyder på at svakt lag av kantkorn kan være til stede over 900 moh.

Fjellvær

Fredag 23. desember 2022

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -19 °C til -7 °C på 1400 moh. Klarvær.

Lørdag 24. desember 2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -22 °C til -11 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Klarvær om natta, tilskyende utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS