Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger fredag 13.01.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng der nysnøen har bundet seg i mjuke flak til nysnøen har stabilisert seg.

Skredfarevurdering

Der vinden blir sterk nok til å flytte den nye snøen inn i leområder kan det være lett å løse ut skred. Vindretning og styrke kan variere i løpet av dagen og problemet kan finnes i flere himmelretninger.

Fokksnøen fra tidligere i uka antas å være stabilisert.

Vær obs på at det er noe usikkert hvordan et kantkornlag ved bakken reagerer på nysnøen som har lagt seg opp de siste dagene. Dette er mest aktuelt høyt til fjells i indre deler av regionen.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 12. januar 2023

Det har kommet mye nedbør de siste dagene, fra onsdag med synkende snøgrense og lavest i indre del av regionen. I høyden har det blåst kraftig, først fra sørøst, senere sørvest.

Den gamle snøoverflaten er påvirket av mildvær høyt til fjells. På de høyeste toppene og øst i regionen har vind flyttet mye nysnø inn i leheng mot nord og vest. Rygger og knauser er avblåst.

Det finnes et kantkornlag ved bakken over ca. 1000 moh. Dette regnes ikke som et skredproblem i ytre deler av regionen. Basert på observasjoner fra naboregionene kan det ikke utelukkes at dette laget er mer problematisk i indre deler av regionen, rundt Finse og i Eidfjord.

Onsdag til torsdag kom det 17 mm nedbør på Røldalsfjellet, som snø over ca 700 moh med periodevis kraftig vind fra sørvest.

Fjellvær

Torsdag 12. januar 2023

8-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til torsdag. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sørvest om formiddagen. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Fredag 13. januar 2023

6-9 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Bris fra nordvest. -9 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS