Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hardanger tirsdag 21.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vått i lavlandet. I fjellet finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær forsiktig på tynt snødekke samt i myk fokksnø.

Skredfarevurdering

I fjellet kan det være lett å løse ut skred enkelte steder der vinden har pakket snøen i myke flak. Dette er mest aktuelt sør og vest i regionen der det kommer mest nedbør. Temperaturen stiger noe og det blir vått i lavlandet. Våte skred kan løsne av seg selv i bratt terreng.

Vedvarende svake lag er til stede men det skal mer til å påvirke laget nå når snødekket har vært tilfrosset og hardt på natten. Vær forsiktig på overganger fra tynt til tykt snødekke og der snødekket er tynt.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 20.03.2023

Flere runder med mildvær høyt til fjells har påvirket snødekket. I lavlandet er det smelteriller etter mye regn. Over mildværsgrensa antas det fokksnøflak med ulike hardhet. På det mest vindutsatte stedene vil det være avblåst ned til hard skare.

Skredaktivitet onsdag forrige uke viser at det sannsynligvis er kantkorn eller rim under den siste fokksnøen som er lett å påvirke. Kantkorn under skare finnes også, men kan være vanskeligere å påvirke

Natt til fredag gikk det skred over RV13 i Røldal. Fredag ble det utløst skred ved forebyggende skredkontroll på riksveg 7 ved Sysenvatnen. Det meldes også om flere skred langs vegen inn mot Odda fredag. Lørdag ble det løst ut skred ved forebyggende skredkontroll ved E134 nord for Røldal.

Fjellvær, 20.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra nordvest. -10 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Klarvær og sol om dagen.

Fjellvær, 21.03.2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Bris av skiftende retning.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS