Snøskredvarsel for region Heiane søndag 15.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i bratte heng med myk våt snø. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Varmere vær vil gjøre at det kan løsne en del små løssnøskred i nysnøen. Et og annet skred kan bli middels stort men så lenge det holder seg overskyet ventes flest små skred. Skulle sola titte fram vil skredfaren øke i solhellinger. Det ventes nå at det skal stor belastning til for å løse skred i fokksnøflakene som ble dannet i høyfjellet. Vær likevel oppmerksom på at sol og varme kan gjøre det lettere å løsne skred i denne når temperaturen øker. Faren er størst i nordøstlige deler av regionen der det er mest snø.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I lesider kan det ligge opp mot 30-40 cm våt nysnø etter de siste dagers nedbør. Snødekket under nysnøen er stort sett smelteomvandlet og homogen, det er kun i nordhellinger langt til fjells at det er mulig å finne lagdelt "gammelsnø". I sørlige deler av regionen er det lite skiføre igjen mens i nordlige deler er det noe mer snø. Det er kun over ca 1000-1200 moh det finnes sammenhengende snødekke.

Fjellvær, 14.05.2022

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh natt til lørdag. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -1 °C til 4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 15.05.2022

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn. Bris fra nordvest. 1 °C til 10 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Minkende skydekke om ettermiddagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS