Snøskredvarsel for region Helgeland lørdag 15.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Ustabile forhold. Unngå leområde med fersk fokksnø høyt til fjells. Vær også obs på økende fare for våte skred i lavlandet når temperaturen stiger.

Skredfarevurdering

Skredfare er minkende men fortsatt betydelig. De siste dagene har vært preget av store nedbørsmengder og kraftig vind. Det finnes ustabil fokksnøflak høyt til fjells hvor nedbør har kommet som snø. Tørre flakskred kan bli svært store. En ny runde med mildvær og regn i lavlandet utover kvelden vil svekker binding i nysnø fra i går og fører til at våte skred kan løsne av seg selv. Varselet er basert på et enklere datagrunnlag enn regionale varsler og utgis kun i forbindelse med faregrad 4 og 5.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Våt snø (løssnøskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Fjellvær, 14.01.2022

30 mm i døgnet, opp mot 45 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om formiddagen. Sterk kuling fra vest. -7 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 15.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om kvelden. Bris fra vest. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS