Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Helgeland onsdag 16.03.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt hardt og stabile forhold. Sola og stigende temperaturer kan myke opp snøoverflaten utover dagen og det kan være mulig å løse ut skred i bratt terreng.

Skredfarevurdering

Skredfaren vil variere gjennom døgnet. På natten og morgenen vil snødekket være hardt og gjenfrosset, og med relativt kalde temperaturer vil solen trenge tid utover dagen på å myke opp snødekket. Snødekket vil trolig fremstå som hardt og stabilt frem til et stykke ut på dagen.

Utover ettermiddagen, når solen er på det høyeste og dagen på det varmeste kan det være lett for en skikjører å løse ut skred i den myke og fuktige snøen, men om det skyer til før snøen rekker å bli skikkelig myk og fuktig vil sannsynligheten for å løse ut skred være betydelig lavere.
Skred i fokksnøen og på vedvarende svake lag er generelt svært vanskelig å løse ut.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 15. mars 2022

Sol og høye dagtemperaturer den siste tiden gjør at snøoverflaten i solutsatt terreng fuktes opp om dagen, og kalde nattetemperaturer gjør at den våte overflaten fryser til om natten.

I sør og vestvendt terreng bærer snødekket preg av vår og snøgrensen kryper oppover fjellsiden.

Det er lag av delvis utviklet og nedføyket kantkorn høyt i snødekket. Stabiltetstester viser likefullt at det er vanskelig å løse ut skred på dette.

Det er også vedvarende svake lag av kantkorn rundt skarelag lenger ned i snødekket, men de er trolig svært vanskelig å påvirke på grunn av sterke, overliggende lag.

Fjellvær

Tirsdag 15. mars 2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -11 °C til 0 °C på 1100 moh. Klarvær. Periodevis frisk bris utsatte steder.

Onsdag 16. mars 2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -13 °C til 0 °C på 1100 moh. Klarvær. Periodevis frisk bris utsatte steder. Tilskyende om ettermiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS