Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Helgeland lørdag 09.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det kan være lett for en skikjører å løse ut store skred på vedvarende svake lag. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Det kan være lett å løse ut store snøskred på vedvarende svake lag av kantkorn. Kantkornlag ligger høyt i snødekket, i den tørre fokksnøen og ned mot den gamle smeltepakken. Ferdsel i fjellet er for øyeblikket krevende og det kan være mulig å fjernutløse skred fra slakere terreng. Vær oppmerksom på at fravær av faretegn, slik som drønn og skytende sprekker, ikke nødvendigvis betyr at snødekket er stabilt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 8. april 2022

Under tregrensen og i vindskjermede områder består snøoverflaten i hovedsak av løssnø. I leområder på fjellet ligger det vindtransportert snø av varierende fasthet. Vindutsatte områder på fjellet er det blåst ned på gammel skare.

Det er observert kantkornlag innad i fokksnøen høyt i snødekket og ned mot den gamle skaren. Stabilitetstester fra tirsdag og onsdag viser at det kan være lett å løse ut skred på kantkornlagene. Lave temperaturer vil kunne føre til ytterligere utvikling av kantkornlag i snødekket.

Ved Blåfjellet onsdag ble det observert godt utviklet kantkornlag i snødekket. Ved Lukttind og Nordtind (Litjtind) tirsdag ble det meldt om drønn og skytende sprekker på ca. 500 moh og enda mer drønn og sprekker videre oppover i fjellet. Om man opplever faretegn vil variere innad i regionen.

Fjellvær

Fredag 8. april 2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra øst, endring til frisk bris fra nord om ettermiddagen. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende om ettermiddagen.

Lørdag 9. april 2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om kvelden. Stille/svak vind fra øst, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS