Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Helgeland mandag 11.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Hold god avstand til områder med ferske fokksnøflak som kan ligge på svake lag av kantkorn.

Skredfarevurdering

Forholdene er krevende. Store nysnømengder og kraftig vind har i høyfjellet dannet fokksnøflak over svake lag av kantkorn.

Hold god avstand til bratte heng. Det kan være lett å løse ut store skred og fjernutløsning av skred er mulig.

Konservative turvalg anbefales.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. april 2022

Under tregrensen og i vindskjermede områder består snøoverflaten i hovedsak av løssnø. I leområder på fjellet ligger det vindtransportert snø av varierende fasthet. Vindutsatte områder på fjellet er det blåst ned på gammel skare.

Ytre strøk mindre ustabile forhold.

Det er observert kantkornlag innad i fokksnøen høyt i snødekket og ned mot den gamle skaren.

Ved Blåfjellet onsdag ble det observert godt utviklet kantkornlag i snødekket. Ved Lukttind og Nordtind (Litjtind) tirsdag ble det meldt om drønn og skytende sprekker på ca. 500 moh og enda mer drønn og sprekker videre oppover i fjellet. Om man opplever faretegn vil variere innad i regionen.

Fjellvær

Søndag 10. april 2022

18 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh. Frisk bris fra vest, endring til bris fra øst om kvelden. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mildest mot kysten. Mest nedbør sør i regionen, først på dagen.

Mandag 11. april 2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Bris fra øst, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -16 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS