Snøskredvarsel for region Helgeland mandag 25.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Ellers stabile forhold. Hold avstand til skavler.

Skredfarevurdering

Der hvor solen myker opp snøen utover dagen kan det være lett å løse ut mindre skred i bratt terreng. Klarvær og utstråling om natten gjør at snødekket fryser til og stabiliseres i løpet av natten, slik at snøoverflaten er hard og igjenfrosset i morgentimene. Vær obs på utglidningsfaren om du er tidlig ute på ski/brett eller legger ruten til skyggefulle partier.

Situasjonen er følsom for hvor sterk solinnstrålingen blir gjennom de høye skyene. Dersom de høye skyene demper innstrålingen mer enn ventet kan snødekket være mer stabilt.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Høye dagtemperaturer de siste dagene har fuktet opp snøen. Med sol fra nesten skyfri himmel de siste dagene har snøen i sør- og vest-vendt terreng selv høyt til fjells blitt fuktig og smelteomvandlet. I nordvendt og skyggefullt terreng har høye dagtemperaturer påvirket snødekket opp til 800-900 moh., muligens også enda høyere.

Om natten og i skyggefulle områder har snøoverflaten frosset til.

Det begynner å bli lite snø i lavlandet, særlig ute ved kysten.

Høyt til fjells kan det fremdeles være vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket, mens det i lavere høyere er smelteomvandlet.

Fjellvær, 24.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -8 °C til 3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 25.04.2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Bris fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS