Snøskredvarsel for region Helgeland onsdag 27.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det vil være lett å løse ut skred i den ferske vindtransporterte snøen. Skredfaren vil være størst der det kommer mest nysnø og vind.

Skredfarevurdering

Det vil være lett for en skiløper å løse ut skred i den ferske vindtransporterte snøen. Bygevær gjør at det vil være lokale forskjeller i skredfaren innad i regionen, og skredfaren vil derfor være størst der det kommer mest nysnø og vind. Det er viktig å omstille seg fra ferdsel på våt vårsnø, tilbake til lagdelt vintersnø. Hvis det blir klarvær og solinnstråling mellom bygene så kan skred løsne naturlig.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Med synkende temperatur har det kommet 2-5 cm med nysnø gradvis lavere i terrenget de siste dagene. Det gamle snødekket er fortsatt lagdelt, men er nå fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke. Det begynner å bli lite snø i lavlandet, særlig ute ved kysten.

Høyt til fjells kan det fremdeles være vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket, men disse vurderes ikke til å utgjøre et skredproblem.

Fjellvær, 26.04.2022

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om kvelden. -10 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 27.04.2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om kvelden. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS