Snøskredvarsel for region Helgeland torsdag 28.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Der det kommer nysnø og vind kan det være lett å løse ut skred i nysnøen. Skred kan også løsne av seg selv dersom solen slipper til innimellom bygene.

Skredfarevurdering

Det vil være lett for en skiløper å løse ut skred i den ferske vindtransporterte snøen. Bygevær gjør at det vil være lokale forskjeller i skredfaren innad i regionen, og skredfaren vil derfor være størst der det kommer mest nysnø og vind. Der det kommer lite ny snø er snøskredfaren lavere.

Når solen titter frem mellom bygene kan skred løsne naturlig som følge av at snøen fuktes opp.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Bygevær har gitt 3-10 cm nysnø i overflaten de siste dagene . Det gamle snødekket er fortsatt lagdelt, men er nå fuktig eller gjenfryst etter en mildværsperiode forrige uke.

Det er stor variasjon i snømengde innad i regionen, og i lavereliggende deler har det allerede smeltet en god del snø.

Onsdag morgen er det observert et middels stort naturlig utløst skred fra Øyfjellet.

Fjellvær, 27.04.2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om kvelden. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde.

Fjellvær, 28.04.2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til torsdag. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS