Snøskredvarsel for region Helgeland søndag 08.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller.

Skredfarevurdering

Det kan være lett for en ski- eller brettkjører å løse ut middels store skred i den ferske, vindtransporterte snøen. Stort sett vil fokksnøen fra inngangen til helgen ha fått muligheten til å stabilisere seg, men i de delene av regionen hvor det det har kommet mest snø de siste dagene kan det ikke utelukkes at du kan klare å løse ut et litt større skred.

Om solen slipper til mellom skyene, kan det gå naturlig utløste små, våte skred i takt med at nysnøen varmes opp.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Synkende temperaturer i fjellet på lørdag har ført til at det våte og fuktige snødekket fra fredag har begynt å fryse til igjen. I fjellet kan det også ligge flak av tørrere snø i overflaten. Under mildværsgrensen som var på lørdag er snøen i overflaten fremdeles våt og fuktig, kanskje med en litt krispi overflate etter forbigående nattefrost natt til søndag.

I lavlandet, særlig i de mest kystnære områdene, er det lite eller ingen snø.

Fjellvær, 07.05.2022

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til lørdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om formiddagen. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Vinden minker noe utover ettermiddagen og kvelden. kvelden. Snøfallgrensen synker, om kvelden snøbyger ned mot havnivå.

Fjellvær, 08.05.2022

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om ettermiddagen. Bris fra vest. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. SW til W frisk bris i utsatte områder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS