Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Helgeland tirsdag 10.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skredfaren avtar når regnværet stopper, men det kan like fullt være lett for en ski- eller brettkjører å løse ut våte skred i enkelte bratte heng.

Skredfarevurdering

Selv om det stopper å regne tidlig på natten, er det fremdeles ganske mildt og snødekket vil være fuktig og mykt. Enkelte steder, i svært bratt terreng, kan det være lett for en skiløper å løse ut skred i den fuktige snøen.

På de aller høyeste toppene i Børgefjell og Okstindan kan det ikke utelukkes at det ligger et og annet tørrere flak av fokksnø som det kan være lett å løse ut skred i akkurat under og like etter snøværet.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 09.05.2022

Snøen er preget av mildværet som var både fredag og mandag. I fjellet er en del av nysnøen som kom i løpet av helga fuktet opp av alt regnet som kom mandag. Snøen i lavereliggende områder og det gamle snødekket har vært i gjennom runder på runder med mildvær, er smelteomvandlet, gjenfryst og stabilt og drenerer antageligvis vannet godt når snøen fuktes opp.

På de høyeste fjelltoppene kan kraftig vind og nedbør som snø mandag ha lagt igjen fokksnø i leområder og forsenkninger.

Mandag morgen er det observert noen bitte små flakskred ned fra Øyfjellet.

Fjellvær, 09.05.2022

25 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling utsatte steder.

Fjellvær, 10.05.2022

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1200 moh om formiddagen. Frisk bris fra sør. 0 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS