Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Helgeland onsdag 14.12.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Enkelte steder kan du løse ut skred i fokksnøen, men det er lite snø i terrenget så det vil i såfall være små skred. Husk på faren for å møte stein.

Skredfarevurdering

Det er generelt lite snø, slik at både utbredelsen av skredproblemet og skredstørrelsen er begrenset. Enkelte steder kan det fremdeles være mulig å løse ut skred i fokksnøen, særlig i skoggrensen der fokksnøflakene er mykere.

Det er lett å treffe på stein, og under den løse snøen i skogen er det kort vei ned til stein og røtter. Selv små skred kan være farlig når det er så lite snø som det er nå.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. desember 2022

Det er generelt lite snø i terrenget. Over tregrensen og i åpne områder i skogen er det fokksnøflak av ulik hardhet, samtidig som mye terreng er avblåst. Snøen har samlet seg i søkk, renner og forsenkinger. I skogen er snøen litt mer løs og ubunden, og det varierer om det i det hele tatt er noen form for såle i bunn, eller om du treffer stein og røtter.

En observasjon fra Kveldstuva på søndag viser at det er kantkorn i overflaten. Det har vært kaldt og klart vær i regionen igjennom helgen og starten av uken.

Fjellvær

Tirsdag 13. desember 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nord. -26 °C til -15 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 14. desember 2022

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nord. -22 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS