Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Helgeland mandag 20.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

OPPDATERT MANDAG MORGEN: Mindre nysnø i dag gir mindre fare for at skred løsner av seg selv. Snøbyger kombinert med vind som dreier vil danne ustabile fokksnøflak i flere leheng. Disse flakene kan være svært lett å løse ut, spesielt når de er helt ferske.

Det er usikkerhet i værprognosen knyttet til et lavtrykk som passerer område natt til tirsdag. Det kan potensielt være svært kraftig vind som i kan øke faren for naturlig utløste skred natt til tirsdag.

Det har utviklet seg et vedvarende svakt lag i snødekket rundt skarelag under fokksnøen. Dette skaper en skredproblem som er svært uforutsigbart. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut større skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 20.03.2023

Snøoverflate er preget av sterk vind på fredag. Fokksnøansamlinger finnes særlig mot nord og vest. Avblåst mot sør og øst.

Sola på søndag har trolig gitt en tynn smelteskare i en del sørvendte heng lavt på fjellet.

Det har vært kaldt de siste dagene, som fører til at det gradvis dannes vedvarende svake lag i snødekket. Noen steder over, noen steder under skarelag høyt i snødekket.
Det er usikkert i hvor stor grad dette har utviklet seg til et reelt skredproblem enda, vi har fått inn få faretegn på dette så langt.

På søndag meldes det om kraftig snøfokk på fjellet.

Fjellvær, 19.03.2023

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om kvelden. Frisk bris fra øst, endring til sterk kuling fra øst om ettermiddagen. -17 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet. Sent om kvelden dreiende til sør sørvest sterk kuling til liten storm..

Fjellvær, 20.03.2023

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til mandag. Frisk bris fra vest. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Natt til tirsdag passerer lavtrykk med stor usikkerhet. Mulig økning til sørvest til vest stiv til sterk kuling sent mandag kveld.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS