Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Helgeland tirsdag 21.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområde der det samlar seg fersk fokksnø. Usikkerhet knyttet til vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Snøbygene fortsetter og med kraftig vind fra vest vil det dannes ustabile fokksnøflak i flere leheng. Disse flakene kan være svært lett å løse ut, spesielt når de er helt ferske.

Det er usikkerhet i værprognosen knyttet til et lavtrykk som passerer område natt til tirsdag. Det kan potensielt være svært kraftig vind som kan øke faren for naturlig utløste skred natt til tirsdag.

Vedvarende svakt lag rundt skarelag ligger generelt godt beskyttet under harde snø og er derfor svært vanskelig å påvirker. Men vær oppmerksom der snødekke er tynt. Får du faretegn som drønn eller skytende sprekker er dette tegn på at det vedvarende svake laget er aktivt og at det er lett å løse ut større skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 20.03.2023

Snøoverflate er preget av sterk vind fra ulike retning de siste dagene.

Sola på søndag har trolig gitt en tynn smelteskare i en del sørvendte heng lavt på fjellet.

Kalde temperatur forrige uke kan ha ført til dannelse av vedvarende svake lag rundt skarelag under fokksnø.
Det er usikkert i hvor stor grad dette har utviklet seg til et reelt skredproblem enda, vi har fått inn få faretegn på dette så langt.

På søndag meldes det om kraftig snøfokk på fjellet.

Fjellvær, 20.03.2023

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til mandag. Frisk bris fra vest. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Natt til tirsdag passerer lavtrykk med stor usikkerhet. Mulig økning til sørvest til vest stiv til sterk kuling sent mandag kveld.

Fjellvær, 21.03.2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Sterk kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Kraftig lavtrykk passerer natt til tirsdag. Fortsatt usikre vind- og nedbørprognoser. Følg med på oppdatert varsel. Minkende vind om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS