Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Helgeland tirsdag 23.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Du kan løse ut skred på svakt lag mellom fokksnø og skare. Utover dagen kan det løsne våte skred av selv i lavlandet på grunn av regn og mildvær.

Skredfarevurdering

Du kan løse ut skred der det har lagt seg flak av fokksnø over mildværsskaren fra tidlig i januar. Mellom mildværsskaren og fokksnøen er det et svakt lag av kantkorn.
Under mildværsgrensa kan du løse ut skred i bratt terreng med våt og løs snø. Det kan også løsne enkelte skred av seg selv dersom det kommer nok regn.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 22. januar 2024

De siste dagene har det kommet litt nysnø sammen med vind fra varierende vindretning. I skogen er det mye løssnø og fint skiføre, mens det er fokksnø i fjellet.
Den gamle snøen dypere i snødekket er preget av et mildvær fra 9.1. Mildværet gjennomfuktet snøen ned til bakken opp til 500-600 moh. Over denne høyden er det er tynt skarelag opp til rundt 1000 moh.

Dypt i snødekket er det stor utbredelse av kantkorn og nedføyket rim, men lagene er stort sett låst under et hardt lag med skare og er vanskelig å påvirke.

Det er også observert kantkorndannelse mellom skarelag fra 9.1. og overliggende fokksnø som er dannet senere.

Det ble observert et skred som hadde løsnet på kantkorn mellom skare og fokksnø lørdag.

Fjellvær

Mandag 22. januar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til mandag. Stiv kuling fra sørøst. -11 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Perioder med sørøstlig sterk kuling. Noe minkende vind om kvelden.

Tirsdag 23. januar 2024

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Bris fra sør, endring til liten kuling fra nordvest om formiddagen. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS