Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Helgeland søndag 03.03.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Stort sett stabile forhold, men husk at selv små skred kan få store konsekvenser om du er i eller nær terrengfeller.

Skredfarevurdering

Generelt stabile forhold, men vær obs i svært bratte, solvendte heng utover dagen. Solen vil myke opp snøen og det kan løsne små skred av seg selv. Lune, sørvendte terrengformasjoner som renner og forsenkninger er mest utsatt, da det er hardt og avblåst mange steder.

Vær også obs i bratt, nordvendt terreng høyt til fjells. Her kan fokksnøen kan ha trengt litt ekstra tid på å stabilisere seg, og det kan være mulig å løse ut små skred i fokksnøen.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 2. mars 2024

Den siste uken har vært preget av kraftig vind fra sørlig retning og milde temperaturer. På 600 moh viser en observasjon fra Øyfjellet på fredag at hele snødekket er vått og fuktig, men der hvor det er klarvær om natten fryser snøoverflaten til igjen. Lørdag viser en observasjon at snøoverflaten veksler mellom knallhard isskare og litt brytende mildværsskare.

Det finnes lag av kantkorn i snøen, men de er avrundet eller skjermet av hard fokksnø/skare og regnes ikke som et aktivt skredproblem.

Fjellvær

Lørdag 2. mars 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 3. mars 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -5 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS