Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Helgeland fredag 15.03.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
I høyfjellet kan det være svært lett å løse ut ferske flak av fokksnø der de har lagt seg på en seng av kantkorn og rim.

Skredfarevurdering

I fjellet kan den nyeste nedbøren ha lagt seg over lag av kantkornkrystaller og rim. Det gjør at det kan være svært lett å løse ut skred i den nyeste snøen. Det vil ta tid før den nyeste snøen stabiliserer seg om den har lagt seg på en seng av kantkorn og rim. Vær ekstra obs i nordvendt terreng, der har både rim og kantkorn fått utvikle seg den siste tiden.

Om solen titter frem kan det løsne små skred i nysnøen i bratt, sør- og sørvestvendt terreng

Faren for våte, naturlig utløste skred i lavere fjellområder var størst da regnværet var på sitt mest intense torsdag kveld, men et og annet vått skred natt til fredag kan ikke utelukkes.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 14. mars 2024

Snøgrensen begynner å krype oppover og det er lite snø igjen under 300 moh. Klarvær og sol i forrige uke har gjort at snøoverflaten i sørvendt terreng har gått gjennom flere runder med smelting og gjenfrysing. I nordvendt terreng og skyggesider er det mer vinterlige forhold med kald og tørr fokksnø.

Før siste snøvær, er det observert kantkorn og rim i overflaten. De kan bli et problem når de snør ned. Det finnes lag av kantkorn også lenger ned i snøen, men de er stort sett skjermet av hard fokksnø/skare.

Torsdag morgen hadde det snødd i løpet av natten og i Mosjøen var nedbøren i ferd med å gå over til regn.

Fjellvær

Torsdag 14. mars 2024

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra øst, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 15. mars 2024

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh natt til fredag. Bris fra sørvest. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS