Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane tirsdag 12.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ny vind- og temperaturauke gjer at skredfaren er venta å stige mot ettermiddagen. Vedvarande svake lag i snødekket kompliserer situasjonen.

Skredfarevurdering

Nedbøren aukar litt, og ny vindauke med dreiing til SV stiv kuling gjer at skredfaren er venta å halde seg på om lag same nivå. Temperaturauke på kvelden kan fukte snøen opp til ca. 700 moh, dette kan gje fare for våte laussnøskred i låglandet. Det er framleis vedvarande svake lag i snødekket som kompliserer situasjonen.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. februar 2019

Etter langvarig kaldt og pent vêr i januar, har det vore meir vekslande i februar. Snøoverflata varierer frå skare og is til lett vindpåverka nysnø. I helga og starten av veka kom det nytt påfyll av nysnø som måndag var tørr og under tregrensa ubunden. Eldre fokksnøflak i fjellet er i hovudsak harde og berande. Det var laurdag plussgrader opp til ca. 800 moh før temperaturen sank igjen søndag.

Det er observert nedføyka overflaterim og kantkornutvikling i snødekket. I enkelte heng kan nysnøflak ligge oppå slike svake lag.
Det er òg funne kantkorn djupare nede i snødekket, hovudsakleg i indre strøk av regionen.

Torsdag gjekk det ein del mindre, naturleg utløyste skred i regionen, både i Gloppen og Jølster, som følgje av nysnø og litt stigande mildversgrense. Laurdag gjekk eit naturleg utløyst skred frå Tortnegrøegga og eit skiløparutløyst ved Blåfjellet (begge str. 3 og i Jølster). Undersøkingar ved sistnemnte tyder på at både nedføyka rimlag og kantkornlag under nysnøen kan ha vore aktivert i skredet, noko som har gitt to glideplan og dermed større skred enn elles.

Måndag føremiddag blas det frisk bris frå NV på Kvamsfjellet (1050 moh i Jølster). Temperaturen var -6 grader. Det gjekk snøbyger heilt ned til havnivå i heile regionen.

Fjellvær

Mandag 11. februar 2019

8 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest. -12 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til nordvest stiv kuling.

Tirsdag 12. februar 2019

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS