Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane fredag 03.05.2019

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratt terreng der vinden har lagt frå seg ferske fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Litt ny nedbør, men lite vind gir liten endring i skredfaresituasjonen. Det ligg eldre fokksnøflak i hovedsakleg søraustlege leområder som vil trenge tid på å stabilisere seg. Skredproblemet er knytt til dei høgareliggande områda. I låglandet og der ein finn eldre og smelteomvandla snø, er snødekket rekna for å vere stabilt grunna låg temperatur.



Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 2. mai 2019

Det har kome rundt 10 cm snø siste døgnet i sterk vind frå NV i høgfjellet, og det har lagt seg opp ferske flak i søraustlege leområder. Snøgrensa har vore synkande og litt inn i regionen har det snødd til havnivå. Det eldre snødekket er for det meste smelteomvandla og stabilt, men lengst NØ i regionen over 1000 moh finst det framleis områder med tørr og kald snø nede i snødekket der det er tjukt.

Svake lag kantkorn er antatt nøytralisert av varme og smelting.

Fjellvær

Torsdag 2. mai 2019

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Perioder med nordvest liten kuling i utsatte områder.

Fredag 3. mai 2019

6-10 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Av og til nordlig liten kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS