Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane torsdag 24.03.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Høyt vanninnhold i snøen gir fare for våte skred. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Regn høyt til fjells gir vått snødekke i alle himmelretninger under nysnøgrensa. Snødekket er generellt stabilt, men den våte overflata kan påvirkes av en skiløper eller løsne naturlig i bratt terreng og gi våte skred.

I de høyeste fjellområdene vil det dannes fokksnøflak som vil være lette å påvirke mens nedbøren pågår.

Glideskred er uforutsigbare og kan løsne der snødekket ligger på sva. Regn øker faren i alle himmelretninger. Unngå områder under glidesprekker.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 23. mars 2022

Snøoverflata er preget av sol og store døgnvariasjoner i temperatur den siste tiden. Nattefrost gir skare om morgenen og der sola ikke tar. I bratte solvendte heng er snødekket smelteomdanna høyt til fjells

Det ligger fokksnø i høyfjellet og nordvendte heng. Stedvis små lommer med flak fra helga, men stort sett harde og gammle flak. Det er fortsatt mye snø for årstida og snøgrense på ca 200 moh, høyere i sørvendte heng.

Observasjoner fra Jølster tirsdag forteller om stabilt snødekke med hard fokksnø i nordvendte heng.

Fjellvær

Onsdag 23. mars 2022

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1600 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest. -11 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Torsdag 24. mars 2022

16 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1500 moh. Frisk bris fra sørvest. -2 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet. .

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS