Snøskredvarsel for region Indre Fjordane tirsdag 19.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Sol og stigende temperatur gir økt fare for våte skred utover dagen. Vær oppmerksom på fare for skavlbrudd. Lavere skredfare på morgenen.

Skredfarevurdering

Skredfaren øker utover dagen etter hvert som sola varmer opp snødekket, og synker gjennom natten når snødekket fryser til.

I bratte heng som får soloppvarming vil det være fare for løssnøskred. Middels store skred er mest aktuelt, men i utsatte skredbaner kan skred også bli store.

Det kan fortsatt finnes svakt lag av kantkorn som ikke er smeltet av varmen ennå. Utover dagen, når snødekket varmes opp kan det fortsatt være mulig med naturlig utløste skred her. Det er også mulig for skiløpere å påvirke laget. Spesielt utsatt er tynt snødekke, konvekser og inngang til heng. Skred kan bli store.

Glideskred er igjen aktuelt. Unngå opphold under sigesprekker.

Vær også oppmerksom på at skavler kan være store og svekkes ved stigende temperatur.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige helg kom det mye ny snø med tidvis kraftig vind. Det ligger mest snø i øst- og sørvendte heng. Soloppvarming og stigende temperatur siden tirsdag forrige uke har gitt smelteomvandlet snøoverflate til topps der sola har fått tak. Klare netter har gitt gjenfrysing av snødekket.

Klart vær og utstråling i uke 13 utviklet kantkorn og overflaterim rundt et skarelag i flere himmelretninger. Dette ligger nå stedvis begravd som et vedvarende svakt lag. Utbredelsen er usikker.
Mange skred har gått på dette laget den siste tiden, og vi kan anta at kantkornet begynner å bli smelteomvandlet en del plasser.

Det har generelt vært stor skredaktivitet de siste dagene i forbindelse med oppvarming av snødekket. Det er observert mange store flakskred og mange løssnøskred i heng som får soloppvarming.
Bildeserier fra Grasdalen viser at det har gått nye våte skred i bratte solsider de siste dagene.

Det er enkelte steder store skavler. Spesielt mot sør og øst.

Fjellvær, 18.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -4 °C til 8 °C på 1400 moh. Klarvær. Periodevis frisk bris.

Fjellvær, 19.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra sør. -5 °C til 7 °C på 1400 moh. Klarvær. Periodevis frisk bris første del av dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS