Snøskredvarsel for region Indre Fjordane fredag 22.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Skredfaren varierer gjennom døgnet og er lavest tidlig på dagen når snødekket er hardt. Sol og høye dagtemperatur gir fare for våte skred utover dagen

Skredfarevurdering

Snøoverflata er gjenfrosset flere ganger den siste uka og det blir gradvis færre heng der våte skred løsner naturlig. Våte løssnøskred er likevel problemet i solvendte heng, noen få kan fortsatt bli store

Det kan fortsatt finnes svake lag av kantkorn som er lite påvirka av sol og varme. Flakskred kan også løsne der vann hoper seg opp over skarelag

Snødekket er mest stabilt om morgenen, men husk at glideskred kan løsne hele døgnet der snødekket ligger på sva. Unngå opphold under glidesprekker.

Vær også oppmerksom på at skavler kan være store og svekkes ved stigende temperatur.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

I palmehelga kom det mye ny snø med tidvis kraftig vind. Det ligger mest snø i øst- og sørvendte heng. Soloppvarming og stigende temperatur siden tirsdag forrige uke har gitt smelteomvandlet snøoverflate til topps der sola har fått tak. Klare netter har gitt gjenfrysing av snødekket.

Det ble stedvis dannet kantkorn rundt skarelag før påske i flere himmelretninger og flere skred gikk på kantkorn tidlig i påska. I solvendte heng antas det nå at lagene er smelteomdanna, men det er fortsatt observasjoner høyt til fjells i heng med mindre soloppvarming.

Skredaktiviteten dei siste dagene har gått ned. Det er hovedsakelig våte løssnøskred og noen få glideskred some er observert.

Fjellvær, 21.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -6 °C til 8 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 22.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -5 °C til 8 °C på 1400 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS