Snøskredvarsel for region Indre Fjordane lørdag 23.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Sol og høye dagtemperatur gir fare for våte skred utover dagen. Det finst vedvarende svake lag, men de er vanskelig å påvirke. Lavest skredfare på morgenen.

Skredfarevurdering

Etter flere dager med utstråling nattestid kan et tynnt skydekke redusere tilfrysing natt til lørdag. Våte løssnøskred er problemet i heng der overflata er våt, noen få skred kan fortsatt bli store

Det kan fortsatt finnes svake lag av kantkorn som er lite påvirka av sol og varme. Flakskred kan også løsne der vann hoper seg opp over skarelag. Vær oppmerksom på at flere himmelretninger blir utsatt hvis snødekket ikke fyser til.

Snødekket er mest stabilt om morgenen, men husk at glideskred kan løsne hele døgnet der snødekket ligger på sva. Unngå opphold under glidesprekker.

Vær også oppmerksom på at skavler kan være store og svekkes ved stigende temperatur.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er preget av vår og mye fint vær den siste tiden. Soloppvarming har gitt smelteomdanna snødekke høyt til fjells i solvendte heng. Over 700-1000 moh. der sola ikke tar, er det fortsatt lagdelt vintersnø. Klare netter har gitt gjenfrysing av snødekket.
Snøgrensa ligger på 200-300 moh, høyere i bratte sørvendte heng.

Det ble stedvis dannet kantkorn rundt skarelag før påske i flere himmelretninger og flere skred gikk på kantkorn tidlig i påska. I solvendte heng antas det nå at lagene er smelteomdanna, men det er fortsatt observasjoner høyt til fjells i heng med mindre soloppvarming.

Skredaktiviteten dei siste dagene har gått ned. Det er hovedsakelig våte løssnøskred og noen få glideskred some er observert.

Observasjoner ved Olahansfjellet fredag viser at kantkorn fortsatt er tilstede over skare.

Fjellvær, 22.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -5 °C til 8 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 23.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -6 °C til 8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS