Snøskredvarsel for region Indre Fjordane tirsdag 26.04.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabilt og hardt snødekke. Hold avstand til fjellsider med glidesprekker. Glideskred kan løsne selv om det blir kaldere.

Skredfarevurdering

Temperaturen synker og snødekket fryser til. Sjansen for våte skred minker og er bare aktuelt der sola får tak mellom skyene.

Husk at glideskred kan løsne hele døgnet der snødekket ligger på sva. Forsinkelse gjør at glideskred kan gå selv om det nå blir kaldere. Unngå opphold under glidesprekker. Det er svært vanskelig å forutsi til hvilket tidspunkt et glideskred vil løsne og det vil ikke være styrende for faregraden i området.

Kantkorn høyt i snødekke er funnet i nordsider fremdeles men er svært vanskelig å påvirke og er derfor ikke regnet som et skredproblem lengre.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Glideskred

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er preget av vår og mye fint vær den siste tiden. Soloppvarming har gitt smelteomdanna snødekke høyt til fjells i solvendte heng. Over 700-1000 moh. der sola ikke tar, er det fortsatt lagdelt vintersnø. Klare netter har gitt gjenfrysing av snødekket.
Snøgrensa ligger på 200-300 moh, høyere i bratte sørvendte heng.

Det ble stedvis dannet kantkorn rundt skarelag før påske i flere himmelretninger og flere skred gikk på kantkorn tidlig i påska. Laget virker nå svært vanskelig å påvirke i nordsider og er smelteomvandlet i sør.

Skredaktiviteten dei siste dagene har gått ned. Det er hovedsakelig våte løssnøskred og noen få glideskred som er observert.

Observasjoner fra 1200 og 1500moh lørdag viser at kantkornlaget i nordsider er svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær, 25.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nord. -8 °C til 5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 26.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -11 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS