Snøskredvarsel for region Indre Fjordane tirsdag 03.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Der solen varmer kan det gå naturlig utløste skred! I høyfjellet ligger ustabile fokksnøflak. Hold avstand til sider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Soloppvarming kan gi naturlig utløste løssnøskred! Solen kan også destabilisere snøen slik at det blir lettere for en skikjører å løse ut skred. Ferske flak i leheng vil sannsynligvis stabilisere seg relativt raskt, der de ikke får sol, men kan fremdeles være lette å løse ut for en skikjører. Vær obs. på at det kan ha blitt dannet kantkorn mellom ny og gammel snø, eller rundt solskare. Hvis dette er blitt snødd ned kan det være svært lett å løse ut skred. Drønn er tydelige faretegn. Unngå opphold under glidesprekker og hold god avstand til skavler.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er preget av vår og mye fint vær den siste tiden. I sør, øst og vest er det gamle snødekket smelteomvandlet mens i bratte nordvendte heng i høyden kan det fortsatt ligge vintersnø. Over skoggrensen har det kommet en del nysnø som nå dekker den gamle snøen. Særlig i nordlige deler av regionen. Snøgrensa ligger på 300-400 moh, høyere i bratte sørvendte heng.

Noen steder er det observert kantkorn i snødekket i høyden i nordvendte heng. Det er også mulig nye kantkorn dannes mellom gammelt og nytt snødekke, og rundt solskare dannet i helgen. Hvis kantkorn eller rim snør ned natt til mandag kan det dannes flak som er svært lette å løse ut.

Fjellvær, 02.05.2022

10-14 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 700 moh natt til mandag. Frisk bris fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -7 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Fjellvær, 03.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -9 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS