Snøskredvarsel for region Indre Fjordane onsdag 04.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Der solen varmer kan det gå naturlig utløste skred! I høyfjellet ligger ustabile fokksnøflak. Hold avstand til sider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Det kan fortsatt være lett å løse ut skred for en enkelt skiløper i nysnøflak dannet de siste par dagene. Nysnøflakene kan enkelte steder ha lagt seg på et vedvarende svak lag av kantkorn. Drønn er et typisk faretegn. Dersom sola kommer fram vil det gå naturlig utløste løssnøskred. Sola kan også føre til at det kan bli lettere for en skiløper å løse ut skred. Det er også fare for enkelte glideskred, unngå opphold under glidesprekker. Hold god avstand til skavler.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er preget av vår og mye fint vær den siste tiden. I sør, øst og vest er det gamle snødekket smelteomvandlet mens i bratte nordvendte heng i høyden kan det fortsatt ligge vintersnø. Over skoggrensen har det kommet en del nysnø som nå dekker den gamle snøen. Særlig i nordlige deler av regionen. Snøgrensa ligger på 300-400 moh, høyere i bratte sørvendte heng.

Der er observert kantkorn i snødekket i høyden, laget ligger under et tynt lag med skare og er lett å påvirke. Det er også mulig nye kantkorn dannes mellom gammelt og nytt snødekke, og rundt solskare dannet i helgen. Hvis kantkorn eller rim snør ned natt til mandag kan det dannes flak som er svært lette å løse ut.

Fjellvær, 03.05.2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -9 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 04.05.2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -6 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til frisk bris.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS