Snøskredvarsel for region Indre Fjordane torsdag 05.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Høyt vanninnhold i snøen gir fare for våte skred i lavlandet. I høyfjellet forventes det ustabil fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Våte skred kan løsne av seg selv i bratte heng. Regn og høyere temperaturer kan øke faren for våte skred. Det kan være lett å løse ut skred for en enkelt skiløper i nysnøflak. Nysnøflakene kan enkelte steder ha lagt seg på et vedvarende svak lag av kantkorn. Drønn er et typisk faretegn. Der nedbøren kommer som snø kan det dannes ferske fokksnøflak, skiftende vindretning gjør at flere himmelretninger kan være utsatt. Det er fare for enkelte glideskred som kan løsne av seg selv. Glideskredene kan bli store og de kan løsne hele døgnet. Unngå opphold under glidesprekker. Hold god avstand til skavler.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket er preget av vår og mye fint vær den siste tiden. I sør, øst og vest er det gamle snødekket smelteomvandlet mens i bratte nordvendte heng i høyden kan det fortsatt ligge vintersnø. Snøgrensa ligger på 300-400 moh, høyere i bratte sørvendte heng.

Der er observert kantkorn i snødekket i høyden, laget ligger under et tynt lag med skare og er lett å påvirke. Det er også mulig nye kantkorn dannes mellom gammelt og nytt snødekke, og rundt solskare dannet i helgen.

Det ble observert et middels stort glideskred fra et område med sva i Grasdalen tirsdag kveld.

Fjellvær, 04.05.2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -6 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til frisk bris.

Fjellvær, 05.05.2022

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1300 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -3 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til SW frisk bris. Mest nedbør lengst i vest.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS