Snøskredvarsel for region Indre Fjordane onsdag 18.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i bratte heng med våt snø og nær terrengfeller. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Skredfaren varierer i løpet av døgnet og er lavest på morgenen der overflata er hard. Der overflata blir våt er middels store skiløpererutløste løssnøskred mulig, noen få kan også løsne naturlig. Det ventes likevel mindre aktivitet i solvendte heng etter flere varme dager på rappen. Fokksnøflak ventes å ha stabilisert seg og vurderes ikke som skredproblem. Hold god avstand til alle skavler som svekkes i varmen. Glideskred er uforutsigbare og kan løsne av seg selv hele døgnet. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Forrige uke har det kommet nysnø i fjellet med varierende snøgrense. Snødekket under nysnøen er stort sett smelteomvandlet og homogent. Det er kun i nordhellinger ved de høyeste toppene det finnes lagdelt vintersnø Det er fortsatt mye snø i fjellet. Snøgrensa er omtrent på 500 moh, høyere i sørvendte hellinger.

Søndag var det skredaktivitet i Oppstryn og på Strynefjellet. Noen få flakskred og flere våte løssnøskred.

Observasjoner fra Strynefjellet mandag viser kald lagdelt fokksnø som fortsatt kan påvirkes i nordvendte heng. I solsider ligger 20 cm våt nysnø.

Fjellvær, 17.05.2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordøst. -8 °C til 10 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 18.05.2022

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn. Bris fra sørøst. -2 °C til 11 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Forbigående frisk bris midt på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS