Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane søndag 12.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Over mildværsgrensen kan det løsne enkelte naturlig utløste skred i den nye, vindtransporterte snøen. I lavere fjellområder ventes enkelte våte skred.

Skredfarevurdering

På utsatte steder høyt til fjells kan det gå enkelte naturlig utløste skred når været er på sitt mest intense. Likefullt er det meldt mildt, selv høyt til fjells, slik at den nyeste snøen vil stabilisere seg raskt.

Der regnværet fukter opp nysnøen fra lørdag ventet vi at det kan gå enkelte naturlig utløste, våte skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 11. februar 2023

På fredag kveld steg temperaturen og nedbøren kom som regn og sludd trolig opp til 1000-1200 moh. På lørdag sank temperaturen forbigående og den fuktige overflaten fikk anledning til å fryse til, før mildværet lørdag kveld vil ha fuktet opp snøen. I høyfjellet har mye vind den siste tiden lagt opp flak av vindtransportert snø i flere himmelretninger.

På Strynefjellet og i Sunnfjord er det observert kantkorn i forbindelse med skare dypere i snødekket. Det er ikke observert skredaktivitet på dette laget.

Fredag kveld og lørdag formiddag har de automatiske skreddeteksjonsanleggene i Grasdalen meldt om flere naturlig utløste og sprengstoff utløste skred.

Fjellvær

Lørdag 11. februar 2023

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh om kvelden. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest. -4 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Søndag 12. februar 2023

18 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh om formiddagen. Liten kuling fra sørvest. -3 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet. Sørvestlig stiv kuling utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS