Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane tirsdag 21.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Det er svært vanskelig å forutse hvor en kan løse ut skred.

Skredfarevurdering

Vedvarende svake lag er til stede men det skal mer til å påvirke laget nå når snødekket er tilfrosset og hardt. Store eller svært store skred kan løses ut enkelte steder, også fra avstand. Der snøoverflaten er hard er det vanskelig å påvirke det svake laget. Der snøoverflaten er myk er det lettere. Vær særlig forsiktig på overganger mellom tynt og tykt snødekke.

Snøen i fjellet har kommet med lite vind og vil antagelig ligge jevnt og fint fordelt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 20.03.2023

Det har kommet mye snø i mars. I fjellet kommer det stadig påfyll med snø og sterk vind fra sør. Mye fokksnø er flyttet over i heng mot nord men terrenget styrer vinden og det ligger fokksnø i flere himmelretninger. Det ligger uvanlig mye snø på fjella lengst ute ved kysten. Fredag ble snødekket fuktig høyt opp. I lavlandet ble det gjennomvått og en kan se smelteriller flere steder. Kaldt om natten gjør at snøoverflaten fryser til og det er skare på morgenen.

Det er dannet svake lag av kantkorn rundt skarelag relativt høyt i snødekket. Lagene viser varierende grad av ustabilitet. De siste dagene er det mange observasjoner på fjernutløste skred, drønn og skytende sprekker i Sunnfjord. I helga gikk det store skred helt nord i regionen, mens på Strynefjellet gir laget færre faretegn.

Lørdag ble det fjernutløst skred ved Vassenden og observert mange drønn. Det ble observert flere skred etter mildværet fredag. Flakskred langs RV 15 mot Strynefjellet ble observert fredag.

Fjellvær, 20.03.2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Bris fra nordvest. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Klarvær og sol om dagen.

Fjellvær, 21.03.2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om kvelden. Bris fra sør. -15 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS